De juiste trouwambtenaar vinden

04 mei

Tegenwoordig kun je alles met betrekking tot je bruiloft van A tot Z regelen. Tot aan de juiste trouwambtenaar aan toe. En ook dit is een belangrijk onderdeel van jullie mooiste dag!

Wat doet een trouwambtenaar?

Een BABS, ofwel een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, wordt door de gemeente ingezet voor het voltrekken van huwelijken en het omzetten en/of registreren van huwelijken en geregistreerd parnerschappen.

Een trouwambtenaar wordt je niet zomaar. De trouwambtenaar heeft een eed moeten afleggen bij de gemeente. Heel simpel gezegd gaat het om de belofte de functie van trouwambtenaar zo goed mogelijk uit te zullen voeren.

Een trouwambtenaar kiezen

Vroeger had je geen keuze wanneer het aankwam op de persoon die je je huwelijk wilt laten sluiten. Dan was het gewoon de trouwambtenaar die op dat moment beschikbaar was in de gemeente waar je ging trouwen.

Tegenwoordig is de keuze een stuk ruimer. Zo kun je wanneer je aangifte gaat doen van je voorgenomen huwelijk bij de gemeente waar je gaat trouwen, vaak een voorkeur aangeven. Op de gemeente site staan de trouwambtenaren met foto en een persoonlijk verhaal. Aan de hand hiervan kun je dan een voorkeur aangeven. De gemeente zal hiermee rekening houden.

Te zijner tijd zullen jullie een afspraak maken ter nadere kennismaking met de trouwambtenaar. Deze zal jullie vragen over jullie leven stellen, en de personen die belangrijk zijn voor jullie. Om dit later in een persoonlijk verhaal te vertellen tijdens de plechtigheid.

Trouwambtenaar voor een dag

Verder kun je ook nog eens kiezen voor een trouwambtenaar voor een dag. Stel, je hebt een persoon die heel speciaal is voor jullie beiden, en die je eigenlijk je huwelijk wilt zien voltrekken. Dan kun je dit aangeven. Het huwelijk zal dan door deze persoon worden gesloten in het bijzijn van een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Is dit iets waar jullie voor kiezen, houd dan rekening met de aanvraagtijd. Dit is gemiddeld vier maanden voorafgaand aan jullie huwelijksdag.

Zo zie je, tegenwoordig zijn er zoveel keuzes te maken voor je huwelijk. Zorg ervoor dat je tijdig begint met plannen, of huur een wedding planner in!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *